QR
Каталог
Отже, останній місяць зими - лютий - позаду. Зустрічаємо весну!
 
Березень. Єдиний місяць року, з настанням якого не тільки природа пробуджується від сну і зимового холоду, але і наші серця ... Він пахне весною, пролісками та тюльпанами. Він приносить перші сонячні промені і красиве жіноче свято.
 
Багато людей з приходом березня розпочинається потихеньку звільнятися від об'ємного зимового одягу. А результатом такої «свободи» часто стають нежить, застуда і кашель. На жаль, в цьому немає нічого дивного, так як організм, що страждає від неабиякої нестачі вітамінів, вже не в змозі протистояти захворюванням. Тому допомога собі, надана за допомогою здорового способу життя і правильного харчування - наш з Вами святий обов'язок.
 
Звичайно, в цей час складно знайти справжні свіжі овочі і фрукти, які вражають багатством і різноманітністю корисних речовин і мікроелементів. Однак є такі продукти харчування, вживання яких не тільки допоможе підвищити імунітет, але і подарує відмінний весняний настрій. І як же інакше, адже вони відрізняються і наявністю всіх необхідних людині хімічних сполук, і волокон, і низькою калорійністю. Обов'язково доповніть їх до свого раціону.
 
І Ви зможете зберегти красу і здоров'я і з легкістю пережити всі погодні примхи початку весни.
 
Пекінська капуста
Овоч, який прийшов до нас з Китаю. Він відрізняється величезним набором вітамінів і мікроелементів, які необхідні організму в цей період. Це вітаміни А, В-групи, С, Е, К, а також мідь, фосфор, залізо, магній, калій, цинк і йод.
 
Однак навіть при такому достатку корисних речовин пекінська капуста володіє низькою калорійністю. Завдяки цьому її радять вживати в їжу багато дієтологів. До того ж, її регулярне вживання допомагає позбутися від депресій і нервових розладів, а також головних болів і цукрового діабету. Її додають в раціон, щоб запобігти серцево-судинні захворювання і поліпшити перистальтику кишечника. Гастроентерологи радять вживати її при виразках і гастритах, а терапевти - при анемії і захворюваннях печінки.
 
Крім цього, сік пекінської капусти є відмінним лікувальним засобом при лікуванні запалень і гнійних ран. А самі жителі Японії називають цей сорт капусти джерелом довголіття.
 
При правильному зберіганні пекінська капуста може зберігатися до 4 місяців, не втрачаючи ні своїх смакових, ні цілющих властивостей.
 
Її можна додавати в супи і борщі, овочеві рагу і гарніри, салати та м'ясні страви. Крім цього, пекінську капусту можна солити, сушити і маринувати.
 
Чорна редька

 

Дуже гіркий і, в той же час, дуже корисний овоч. Вона володіє збалансованим комплексом білків, жирів і вуглеводів, останні з яких представлені сахарозою і фруктозою. У ній є вітаміни А, В9, С і К. Також вона містить кальцій, фосфор, натрій, калій, магній, цинк і залізо. Більш того, вона характеризується наявністю органічних кислот, фітонцидів, ефірних масел і ферментів.
 
Чорну редьку вживають для поліпшення обміну речовин і підвищення імунітету. Її називають природним антибіотиком широкого спектра дії, а ще частенько приймають як сечогінний засіб.
 
У їжу можна використовувати і самі коренеплоди редьки, і її молоде листя. З редьки роблять супи, борщі, салати, закуски і окрошку.
 
Цибуля-порей
Про її корисні властивості знали ще в Стародавньому Римі та Греції, де вона вважалася однією з найцінніших овочевих рослин.
 
Порей володіє величезною кількістю калію, кальцію, фосфору, сірки, магнію і заліза. Крім цього в ньому є тіамін, каротин, рибофлавін, нікотинова і аскорбінова кислоти.
 
Цибуля-порей також має унікальну властивість збільшення кількості аскорбінової кислоти в своєму складі майже в 2 рази при тривалому зберіганні.
 
Про її лікувальні властивості знають вже давно. Вона корисна при подагрі, цинзі, ревматизмі, сечокам'яній хворобі, фізичній та психічній втомі.
 
Через низьку калорійність дієтологи рекомендують порей при ожирінні.
 
Клінічні дослідження довели, що цибуля-порей нормалізує обмін речовин, покращує роботу печінки, має антисклеротичні властивості.
 
На відміну від ріпчастої цибулі, порей не має різкого смаку і запаху, тому його широко використовують в кулінарії. Супи, пюре, соуси, салати, м'ясо і маринад - далеко не всі страви, які відмінно доповнюються цим продуктом.
 
Курага
Один з смачних і корисних видів сушених абрикос. У нього входять солі кальцію, магнію, натрію, калію, заліза і фосфору, а також клітковина і комплекс жирних і органічних кислот. Крім цього в куразі містяться вітаміни А, В1, В2, С, РР.
 
Не дивлячись на те, що цей продукт має досить високою калорійністю, дієтологи все ж рекомендують з'їдати по 4-5 шматочків кураги щодня, особливо в весняно-осінній період. Це допоможе збагатити організм корисними речовинами, запобігти анемії і захворювання очей, уникнути захворювання серцево-судинної системи і тромбофлебіту, а також поліпшити самопочуття хворих на діабет і нормалізувати роботу нирок і щитовидної залози. Курагу додають до складу багатьох дієт і використовують в якості основного продукту розвантажувального дня.
 
Унікальною властивістю кураги є можливість пригнічувати ріст ракових клітин.
 
Її можна вживати в якості самостійного продукту або в складі м'ясних і рибних страв, а також додавати в каші, десерти, салати і кондитерські вироби.
 
З кураги варять компоти та узвари, які виводять шлаки і токсини з організму.
 
Яблука Джонаголд
Неймовірно гарний та смачний фрукт.
 
Цей сорт яблук був виведений в минулому столітті. Від інших він відрізняється морозостійкістю, так як, зазвичай може пролежати до січня, а після відправитися на реалізацію.
 
Варто відзначити, що незвичайний кисло-солодкий смак яблук Джонаголд підкорив професійних дегустаторів, які привласнили йому найвищі бали.
 
У яблуках Джонаголд є йод, залізо, фосфор, кальцій, магній, калій і натрій.
 
У них є вітаміни А, В, С і РР, а також клітковина і комплекс органічних кислот. До того ж, вони мають невисоку калорійністю.
 
Ці яблука допомагають при метеоризмі і здутті і є джерелом здоров'я і довголіття.
 
В ході клінічних досліджень було встановлено, що щоденне вживання цих яблук перешкоджає росту ракових клітин в печінці і кишечнику.
 
Також вони використовуються для профілактики очних захворювань і простудних. До того ж, ці яблука зміцнюють імунітет і знімають набряки.
 
У них є природні антибіотики, які допомагають боротися з вірусом грипу, стафілококом і дизентерію. Вони мають загальнозміцнюючу, освіжаючу і володіють підбадьорливим ефектом.
 
Найкраще вживати яблука Джонаголд в сирому вигляді, хоча їх можна запікати, сушити і відварювати у вигляді джему та варення.
 
Квашена, солона, маринована капуста
Капуста - це дуже корисний, смачний і дієтичний продукт, який відрізняється великим вмістом вітамінів В-групи, Р, К, Е, С і U.
 
Крім цього, в ній є цілий комплекс мікро- та макроелементів, таких як кальцій, калій, магній, сірка, фосфор, йод, кобальт, хлор, цинк, марганець і залізо.
 
Капуста високо цінується за вміст клітковини, необхідної для нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, зниження рівня холестерину, спалювання жирової тканини і навіть знищення гнильних бактерій в кишечнику.
 
Варто відзначити, що саме завдяки своїм цілющим властивостям капуста широко використовується в народній медицині.
 
Особливістю квашеної капусти є наявність в ній молочної кислоти, яка корисна при цукровому діабеті. Також її використовують при стоматитах і кровоточивості ясен.
 
Маринована і солона капуста дуже корисна, тому що при зберіганні в ній міститься набагато більше корисних речовин, ніж у свіжій.
 
 
Перлова крупа
Продукт, перші згадки про який з'явилися ще в Біблії. В ті часи перлову кашу, зварену на молоці і заправлену жирними вершками, називали царською їжею.
 
В ній міститься цілий комплекс корисних амінокислот і мікроелементів. Серед них: калій, кальцій і залізо, цинк, мідь і марганець, молібден, стронцій і кобальт, бром, хром, фосфор і йод. А також вітаміни А, В, D, Е, РР.
 
До того ж, в перловці міститься лізин, який сприяє виробленню колагену і, таким чином, запобігає старінню.
 
Крім цього перлова каша володіє потужними антиоксидантними властивостями, вона чудово зміцнює нервову систему і нормалізує обмін речовин. Вона покращує стан зубів, кісток, волосся і шкіри.
 
Відвар з перловки використовують як спазмолітичний, сечогінний і протизапальний засіб.
 
Калорійність перлової каші досить невисока, тому дієтологи рекомендують вживати її при ожирінні, а терапевти - при кашлі та застуді. Головне, їсти перлову крупу у вигляді каші не частіше 2 разів на тиждень.
 
Особливо корисна перловка для годуючих матерів, так як вона підвищує лактацію.
 
Квасоля
Продукт, відомий ще за часів Стародавнього Риму, де її не тільки вживали в їжу, але і готували з неї маски для обличчя і пудру.
 
У Франції квасолю вирощували як декоративну рослину.
 
Цінність квасолі в її високому вмісті білка, який відмінно засвоюється. З мікроелементів в ній є магній, калій, кальцій, сірка, фосфор і залізо. Вона багата вітамінами В-групи, С, Е, К, РР і має порівняно невеликий калорійністю.
Квасоля допомагає при ревматизмі, шкірних і кишкових захворюваннях, а також хворобах бронхів. До того ж, вона має здатність підвищувати імунітет до грипу.
 
Лікарі рекомендують їсти цей продукт для профілактики атеросклерозу, гіпертонії і пієлонефриту.
 
Регулярне вживання квасолі допомагає знизити рівень цукру в крові, що дуже важливо для людей, які страждають на цукровий діабет.
 
Також квасоля приймають для заспокоєння нервової системи і виведення каменів з нирок.
 
З неї готують супи, салати, гарніри і паштети. Особливо корисною вважається консервована квасоля, в якій зберігається максимум корисних речовин.
 
Мойва
Улюблена страва японців. У ній міститься велика кількість легкозасвоюваних білків, а також кальцій, протеїни, поліненасичені жирні кислоти омега-3, вітаміни групи В, А і D. Також мойва цінується за зміст ряду корисних амінокислот і мікроелементів, таких як метіонін і лізин, а також фтор, бром, калій, натрій, селен і фосфор.
 
Регулярно вживати мойву в цей період необхідно вже завдяки вмісту селену, який відмінно піднімає настрій.
 
Лікарі радять включити мойву в свій раціон при інфаркті міокарда, гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях і хворобах щитовидної залози.
 
Її вживають в копченому і смаженому вигляді і подають як гарнір до рису, хоча вона також прекрасно поєднується з овочами і соусами.
 
Перевага весняної мойви перед осінньої - в порівняно невисокої жирності і, як результат, досить низьку калорійність.
 
 
 
Камбала
Смачна і корисна морська риба, яка особливо цінується в дієтичному харчуванні. До того ж, в ній багато корисних речовин, які швидко засвоюються.
 
Лікарі рекомендують вживати камбалу після операцій і тривалих хвороб, так як цей вид риби робить позитивний вплив на травну, дихальну і серцево-судинну системи.
 
В ході клінічних досліджень було доведено, що речовини, які містяться в м'ясі камбали, сприяють загибелі ракових клітин. Також в камбалі є фосфор, вітаміни групи В, А, Е, D.
 
Регулярне вживання цього виду риби в їжу покращує розумову діяльність, нормалізує роботу ферментів в організмі, допомагає підвищити гемоглобін і регулює обмінні процеси.
 
Завдяки високому вмісту йоду камбала відмінно підвищує імунітет, а завдяки комплексу мінералів - зміцнює нігті, волосся і зуби, а також сприяє омолодженню організму.
 
М'ясо камбали можна тушити, обсмажувати, запікати в духовці і готувати на відкритому вогні. Помірне вживання камбали, особливо обсмаженої, не призводить до появи зайвих кілограмів.
 
Хек
Один з популярних продуктів дієтичного харчування, який, до того ж, відмінно засвоюється організмом.
 
М'ясо хека цінується за високий вміст білків і наявність цілого ряду корисних речовин, а саме: кальцію, калію, магнію, натрію, фосфору, міді, марганцю, хрому, фтору, йоду, заліза, сірки, цинку і ін.
 
Регулярне вживання цього виду риби нормалізує обмін речовин, очищає організм від токсинів і сприятливо впливає на його загальний стан.
 
Наявність вітамінів Е і А в м'ясі цієї риби перешкоджає появі раку.
 
Лікарі рекомендують вживати м'ясо хека для профілактики захворювань щитовидної залози, слизових оболонок, шкіри та шлунково-кишкового тракту.
 
Хек покращує роботу нервової системи і бореться з депресіями, а також регулює рівень цукру в крові.
 
Страви з хека володіють порівняно невисокою калорійністю і при помірному вживанні не викликають ожиріння.
 
Сироїжки
Смачні та корисні гриби, що володіють цілим комплексом корисних вітамінів і мікроелементів, а саме В-групи, С, Е, РР, а також калієм, фосфором, натрієм, магнієм, залізом і кальцієм.
 
Їх можна вживати, не боячись поправитися, так як вони мають дуже низькою калорійністю.
 
В основному ці гриби вводять в свій раціон з метою профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту.
 
Сироїжки відварюють, смажать, маринують і солять.
 
Цікаво, що свою назву ці гриби отримали завдяки тому, що вони можуть вживатися в їжу вже через 24 години після засолу, тобто практично сирими.
 
 
 
 
Молоко
Один з найбільш корисних напоїв для нашого організму. Його вживання необхідно для нормального росту і розвитку дітей.
 
Про його багатих корисні властивості знали ще наші предки.
 
Існує кілька видів молока, проте найпопулярнішими в Україні вважаються козине та коров'яче.
 
Молоко містить легкозасвоюваний білок, воно дуже поживне і цінується за високий вміст кальцію. Також в ньому є калій і вітаміни групи В.
 
Лікарі рекомендують давати дітям після року козине молоко, про користь якого писали ще філософи стародавньої Греції.
 
Цей напій незамінний після розумових і фізичних навантажень і має бактерицидні властивості.
 
Регулярне вживання молока допомагає зміцнити імунітет і запобігти розвитку інфекцій.
 
До того ж, молоко корисно для здоров'я зубів, шкіри, волосся і нігтів. Корисні кислоти, які в ньому містяться, допомагають нормалізувати роботу нервової системи.
 
Його вживають для профілактики безсоння і запобігання розвитку депресії.
 
Завдяки невисокій калорійності молоко часто входить до складу різних дієт.
 
При застуді тепле молоко з медом і вершковим маслом допомагає зігріти хворе горло, пом'якшити кашель і поліпшити відходження мокроти.
 
Молоко вживають в сирому вигляді, також з нього готують соуси, каші, маринади, кондитерські вироби або додають його до складу інших напоїв.
 
Яйця
Найпопулярнішими видами яєць є курячі та перепелині, хоча корисними властивостями володіють всі.
 
Цінність яєць - у відмінній засвоюваності організмом. Крім того, яйця багаті білками, корисними амінокислотами і мікроелементами. У них є калій, фосфор, кальцій, натрій, сірка, залізо, цинк, хлор, фтор, бор, кобальт, марганець і ін. Також вони багаті на вітаміни В-групи, Е, С, D, Н, РР, К, А .
 
Вживання яєць корисно для зміцнення кісток і профілактики серцево-судинних і онкологічних захворювань. До того ж, в них є речовина, яка бореться з втомою і поганим настроєм.
 
Яйця корисні для пам'яті і мозку, а також для роботи печінки і нормалізації зору. Більш того, елементи, які входять до їх складу, беруть участь в процесах кровотворення.
 
Яйця мають досить високою калорійністю, однак американські вчені провели дослідження, які довели, що регулярне вживання цього продукту в відварному вигляді на сніданок все ж сприяє зниженню ваги. Це пояснюється почуттям насиченості, яке з'являється у людини після з'їдання яєць.
 
Мед
Смачний, корисний і висококалорійний продукт.
 
У меді містяться вітаміни групи В і аскорбінова кислота. Він має бактерицидну, протизапальну і розсмоктуючу властивістю, нормалізує обмін речовин, покращує регенерацію тканин, тонізує, а також підвищує імунітет та нормалізує сон.
 
Мед повністю засвоюється організмом людини і є потужним енергетиком. Його застосовують для лікування алкоголізму та для профілактики простудних захворювань.
 
Мед в сотах використовують для лікування катаракти очей.
 
 
 
Арахіс
Смачний, корисний та популярний продукт. У ньому міститься цілий комплекс вітамінів В-групи, А, D, Е, РР. Регулярне вживання арахісу сприяє поліпшенню пам'яті, зору, уваги і нормалізації роботи всіх внутрішніх органів. Лікарі також радять їсти арахіс при порушеннях потенції.
 
До того ж, він корисний, оскільки допомагає оновлювати клітини організму.
 
Арахіс є антиоксидантом і застосовується для профілактики серцево-судинних захворювань та раку. Він має заспокійливу властивість, допомагає при безсонні, від розумової та фізичної втоми.
 
Арахісове масло застосовують для лікування гнійних ран.
 
Через високий вміст жирів арахіс вважається висококалорійним продуктом, тому зловживати ним все ж не варто.

Намагайтеся більше часу проводити на свіжому повітрі, споглядаючи за пробудженням від зимової сплячки рослин, що допоможе Вам наповнити свій організм позитивною енергією та силою.

Частину цих продуктів Ви можете знайти у нашому інтернет-магазині "Фруктовий сад" (frukt-sad.com.ua), які ми залюбки доставимо для Вас.