Чим краще харчуватися у травні

  • 27 November 2020 21:25:11
  • Reviews: 0
  • Views: 32
  • 0


Травень-останній місяць весни, про який в народі ще називають місяцем любові та квітів. Більш того, його іменують найзеленішим місяцем в році, так як саме в цей період природа починає оживати і радувати нас своєю природною красою. Однак, незважаючи на весняний настрій та теплі сонячне проміння, яке нерідко обдаровує нас травнева погода, її мінливість і нестійкість все ж залишається. Саме в травні температура повітря може підніматися до 25 ºC або опускатися до 1-2 ºC. Такі перепади, а також ослаблений після зими імунітет, часто призводять до застуд і погіршення самопочуття. Але навіть в цьому випадку зневірятися все ж не варто. При правильно організованому режимі дня і раціоні харчування можна з гідністю пережити цей нелегкий час і з посмішкою зустріти літо! Фрукти і овочі, а також злакові, горіхи і сухофрукти повинні обов'язково бути присутніми у вашому щоденному меню. А ще молоко. Судячи з твердженнями старшого покоління, цей напій в травні стає надзвичайно цілющим. Те ж саме говорять і про мед, так як саме травневий мед вважається найсмачнішим і цілющим.


Білокачанна рання капуста  є овочем, який має своїх прихильників у всіх куточках Землі. Неймовірно смачний і корисний, він є незамінним компонентом у раціоні людини, яке вітає правильне харчування. У ранньої білокачанної капусті міститься цілий комплекс вітамінів групи В, а також К, Р, Е, U. До того ж, вона стоїть в одному ряду з рекордсменами за вмістом вітаміну С. Причому його рівень не знижується ні при заквасці, ні при тривалому зберіганні . Також в капусті є сірка, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, кобальт, залізо, цинк, мідь, марганець та інші корисні речовини, які необхідні організму для нормальної життєдіяльності. А що містяться в ній пектин, лізин, каротин і тартрановая кислота сприяють виведенню токсинів і зменшують кількість жирової тканини. І навіть, незважаючи на настільки великий запас вітамінів і мінералів, білокачанна капуста залишається дієтичним, низькокалорійним продуктом, який допомагає підтримувати фігуру у відмінному стані. Крім іншого, капусту широко використовують у народній медицині для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, головних і зубних болів. У кулінарії з неї готують пироги, супи, салати, голубці, запіканки і інші не менш смачні страви.


Рання картопля Традиційний продукт білоруської, російської та української кухні. Примітно, що індіанці Південної Америки, де спочатку і з'явився цей овоч, не тільки вживали його в їжу, але і поклонялися йому, називаючи божеством. Картопля містить цілий комплекс амінокислот, більшість яких є незамінними. У ньому є вітаміни групи В, а також С, РР, калій, фосфор, фолієва кислота, кальцій, аскорбінова кислота, магній, алюміній. У картоплі відзначається досить висока калорійність, в порівнянні з іншими овочами, проте помірне вживання цього продукту в їжу практично не викликає ожиріння. До того ж, в ньому є велика кількість білка, який в комплексі з усіма амінокислотами набагато краще засвоюється організмом, ніж білок м'яса. Лікарі радять вживати картоплю при подагрі, захворюваннях нирок і при артриті. Також в народній медицині його використовують при екземі, опіках і різних шкірних захворюваннях. У косметології його застосовують для лікування сухої або обпаленої сонцем шкіри. У кулінарії картоплю відварюють, смажать, тушкують, запікають, готують з неї пироги і запіканки, супи та борщі.


Черемша У народі цю траву називають дикиою цибулею. Вона володіє пряним ароматом, а за смаком нагадує часник. У Стародавньому Римі і Стародавньому Єгипті черемшу називали диво-рослиною за її цілющі і лікувальні властивості. У ній міститься велика кількість вітаміну С, ефірні масла і речовини, які відомі своїми фітонцидними властивостями. Черемшу вживають в їжу для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, нормалізації апетиту, очищення крові, для лікування кишкових інфекцій, атеросклерозу, цинги, гнійних захворювань. Вона необхідна для нормальної роботи серцево-судинної системи і зниження кров'яного тиску. Завдяки бактерицидним властивостям черемші, її застосовують для лікування захворювань ротової порожнини. Також вона корисна для роботи нервової системи і поліпшення обміну речовин. У народній медицині черемшу використовують для лікування захворювань шкіри, позбавлення від лихоманки і ревматизму. Вона відрізняється невисокою калорійністю і використовується для випічки хліба, пирогів, приготування гарячих страв.


Спаржа Ще одна родичка цибулі, яка втім, нічим його чи не нагадує ні своїм зовнішнім виглядом, ні власними смаковими якостями. Цей овоч неймовірно смачний і корисний, проте досить дорогий. І це не дивно, адже в ньому міститься велика кількість вуглеводів, каротину, лізину, алкалоїдів, солей калію, фосфору, кальцію, рибофлавіну, тіаміну, аспарагина, кумарину, сапоніни, вітамінів В-групи, А, С, РР. У помірній кількості спаржа нормалізує роботу нирок і нерідко є компонентом очищаючої дієти. Вона має кровоочисну і сечогінну властивість, а також використовується для лікування подагри, цукрового діабету, набряків, хвороб печінки. Народні лікарі радять вживати спаржу при гіпертонії, порушеннях роботи серцево-судинної системи, захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту. Спаржу відварюють, консервують і запікають, з неї готують супи, салати.


Зелена цибуля. Найчастіше це пророщена ріпчаста цибуля, хоча частенько для його вирощування використовують порей, шалот, слизун або батун. У пері зеленої цибулі набагато більше вітамінів, ніж в самій цибулині. Тому лікарі рекомендують вживати його в їжу в період весняного авітамінозу, коли організм потребує термінового заповненні запасу вітамінів. У зеленій цибулі є вітаміни А, В, С, а також флавоноїди, ефірні олії, цинк, залізо, кальцій, магній, сірка і фтор. Рослина корисна тим, що вона знижує ризик розвитку простудних захворювань, покращує апетит і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. До того ж, його регулярне вживання позитивно впливає на стан нігтів і волосся, підвищує імунітет і робить благотворний вплив на репродуктивну систему. Завдяки його корисних властивостях, зелена цибуля часто використовують в косметології і народній медицині. У кулінарії його додають в салати, закуски, перші і другі страви, а також до овочів, м'яса та риби не тільки в якості прикраси, але і як компонент, що поліпшує їх смак.


Цукати Цукати - це зварені в сиропі натуральні фрукти, овочі, ягоди або шкірка цитрусових з цедрою. Величезна користь таких продуктів криється в змісті в них клітковини, вітамінів і корисних речовин. Через велику кількість цукру захоплюватися ними все ж не варто, однак для збереження зубів і красивої фігури, замінити цукерки цукатами все ж резонно. Готували їх ще в стародавні часи, переважно на Сході, в Європі. Звичайно ж, калорійність цукатів безпосередньо залежить від овочів і фруктів, з яких вони зроблені. Те ж саме стосується і їх хімічного складу. Однак в них все ж є вітаміни групи В, А, С, РР, кальцій, магній, фосфор, натрій, калій і залізо. У кулінарії цукати додають в торти, кекси, печиво, рулети, слойки та іншу випічку.


Рання суниця Незвичайно смачні і корисні ягоди, поширені практично у всіх куточках земної кулі. У плодах суниці є корисні органічні кислоти, клітковина, пектини, алкалоїди, азотисті і дубильні речовини, каротин, вітаміни В, С, залізо, кальцій, кобальт, фосфор і марганець. Суницю вживають для нормалізації травлення, а також для боротьби із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. До того ж, вона корисна при малокрів'ї, атеросклерозі, захворюваннях сечостатевої системи, гастритах, колітах, астмі, порушеннях обміну речовин. Свіжа суниця має порівняно невеликий калорійністю, хоча і містить велику кількість цукру. І плоди, і листя суниці широко використовують у народній медицині, готуючи з них відвари для нормалізації роботи нервової системи, і лікування хвороб жовчовивідних шляхів, нетримання сечі. У кулінарії суницю додають в десерти, випічку, з неї готують желе, компоти, киселі, фруктові салати і інші страви.


Полуниця Улюблений продукт багатьох дітей і дорослих. При цьому він не тільки смачний, але і дуже корисний. Більш ніж на 80% полуниця складається з води. Також в ній є сахароза, глюкоза, фруктоза, органічні кислоти, вітаміни А, Е, В, С, РР, К, а також мінерали (фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, йод, калій). Полуниця має кровотворну, протизапальну, протимікробну і протипухлинну властивість. Примітно, що її називають природною віагрою, так як вона підвищує сексуальну активність людини. До того ж, вона покращує пам'ять, нормалізує роботу серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту, знижує тиск, позбавляє від болю в суглобах і набряків. Лікарі радять включати полуницю в раціон хворим на анемію, цукровий діабет, атеросклероз, лейкозом, запорами, нервовими розладами, подагрою, хворобами печінки і селезінки. Регулярне вживання полуниці не тільки підвищує імунітет, а й покращує настрій, завдяки високому вмісту гормону радості. У косметології маски з полуниці застосовують для поліпшення кольору обличчя і розгладження зморшок, а в кулінарії - для додання особливого смаку десертів, випічки і фруктових салатів.


Макарони Улюблені багатьма вироби з тіста. Макарони розрізняють за формою і розмірами, а їх батьківщиною вважають Палермо. Всупереч помилкового поширеній думці про те, що вони ніякої користі організму не несуть, дієтологи стверджують зворотьне. По-перше, макарони - порівняно низькокалорійні і в помірних кількостях шкоди фігурі не завдають. Більш того, в них міститься вітамін В, який істотно знижує втому, а також вуглеводи, які є джерелом енергії і, при цьому, спалюються повністю, але поступово, дозволяючи людині довше відчувати себе ситим. Саме тому макарони рекомендують вживати спортсменам для поповнення запасів глікогену в м'язах. До того ж, в них практично відсутні жири, а замість цього відзначається достатня кількість білків, що сприяє спалюванню жирової тканини. Фахівці називають макарони рекордсменами за змістом міді і рекомендують постійно додавати їх в свій раціон.


Чечеиця Насіння рослини, що належить до сімейства бобових. Чечевиця вважається найдавнішою культурою, яка була відома ще в Стародавньому Римі і Стародавньому Єгипті. Сьогодні існує кілька видів Чечевиці (сочевиці), кожен з яких знайшов своє застосування в кухнях різних країн. Однак все їх об'єднує те, що вони надають пікантний смак і тонкий аромат страв. У чеевиці міститься рослинний білок, який відмінно засвоюється організмом, а також залізо, фолієва кислота, клітковина, калій, кальцій, фосфор, мідь, молібден, залізо, кобальт, цинк, бор, йод, жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітаміни А, в, РР (в проростають зернах є ще і вітамін С). Чечевиця - досить калорійний продукт, проте в ній практично відсутні жири, а замість них міститься велика кількість вуглеводів, які допомагають забезпечувати тривале відчуття ситості. Чечевиця корисна для шлунково-кишкового тракту і роботи сечостатевої системи. Вона підвищує імунітет і покращує настрій, знижує рівень цукру і нормалізує обмін речовин. Її активно використовують у народній медицині для лікування багатьох хвороб, в тому числі раку. У кулінарії чечевицю відварюють, обсмажують, додають до складу багатьох страв, варять з неї супи та каші.


Лосось Риба, яка користується величезним попитом у гурманів усього світу. Будучи популярною ще в середньовіччі, лосось цінувався за незвичайний смак і аромат. У період з лютого по серпень можна купити м'ясо лосося, який був виловлений в морі, проте рибу, вирощену на фермах, можна придбати в будь-який час року. М'ясо лосося досить жирне, але в ньому містяться ненасичені жирні кислоти, які позитивно впливають на організм. Також в м'ясі цієї риби є калій, фосфор, хлор, магній, залізо, цинк, хром, молібден, нікель, вітаміни А, В, С, Е, РР. В ікрі лосося відзначається велика кількість лецитину, вітамінів А, В, Е, D і безліч інших корисні мінеральних речовин. Лікарі радять вживати м'ясо лосося і його ікру при анемії і лікуванні гіпертонії, для нормалізації роботи нервової системи, а також для профілактики серцево-судинних захворювань і виникнення запальних процесів. А косметологи рекомендують їсти цю рибу для того, щоб продовжити молодість організму в цілому і шкіри, зокрема. Доведено, що регулярне вживання продуктів з жирними кислотами омега-3, які містяться в лососі та інших видах морепродуктів, здатне збільшити тривалість життя на кілька років.


Форель Ще один вид риби з сімейства лососевих. Через високу жирності її найчастіше готують на грилі. Форель багата корисними речовинами і мікроелементами. У ній є вітаміни А, В, Е, D, РР, а також селен, фосфор, фолієва і нікотинова кислоти, рибофлавін, лізин, пантотенова кислота, натрій, калій, кальцій, фосфор, і звичайно ж, жирні кислоти омега-3 і омега-6. Лікарі радять вживати форель для нормалізації рівня холестерину, а також поліпшення роботи нервової системи. До того ж, м'ясо цієї риби корисно для людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями і депресіями. Також відомо, що містяться в ній речовини, які допомагають запобігти раку, побороти безпліддя, призупинити процес старіння. Крім цього, вживання форелі позитивно впливає на роботу імунної та травної систем.


Шиітаке Гриб, який широко використовувався за часів правління китайських імператорів для повернення молодості і захисту від хвороб. Сирі і обсмажені гриби цінуються за невисоку калорійність і поживність. Більш того, в цих грибах є цинк, полісахариди і корисні амінокислоти. У них зазначається вміст вітаміну D і клітковини, що приносять користь всьому організму. Шиітаке бореться з холестерином, знижує рівень цукру в крові, уповільнює процеси старіння і покращує роботу нервової системи. У народній медицині його використовують для підвищення імунітету, профілактики вірусних інфекцій, серцево-судинних захворювань, імпотенції, раку. До того ж, за допомогою цих грибів лікують цукровий діабет і гіпертонію, а також позбавляються від зморшок і шкірних захворювань, завдяки чому маски з шиітаке широко використовують японські гейші. Гриби шиітаке відварюють і обсмажують, а також подають з рибними та м'ясними стравами, з овочами і рисом.


Сметана Традиційний продукт української кухні. Через невибагливості в приготуванні сметану часто готують в домашніх умовах, використовуючи вершки високої якості. У сметані є молочний білок, жири і корисні амінокислоти. Більш того, вона багата вітамінами А, В, С, Е, РР. Крім цього, в ній є фосфор, кальцій і залізо. Регулярне вживання сметани позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращує апетит і діяльність головного мозку. Лікарі рекомендують вживати сметану виснаженим і малокрівнив людям, які, до того ж, страждають розладами травлення. А в народній медицині її застосовують для лікування сонячних опіків. У кулінарії сметану додають в різні салати і соуси, подають з супами, варениками та м'ясними стравами.


Курятина Сьогодні існує безліч порід курей, які були виведені для поліпшення поживних і корисних речовин м'яса цих птахів. Вони відрізняються за зовнішніми ознаками, забарвленням, особливості розведення. Досвідчені кулінари радять вибирати куряче м'ясо за допомогою очей та носу. Воно повинно мати блідо-рожевий колір і пахнути свіжістю. Курятина відноситься до дієтичних продуктів, однак містить велику кількість корисних речовин. У ній є вітаміни групи В, А, С, Е, РР, а також білок, глютамин, залізо, цинк, калій, фосфор. Регулярне вживання курячого м'яса позитивно впливає на роботу серцево-судинної, травної та нервової систем. До того ж, воно практично позбавлене жиру і відмінно засвоюється організмом. Завдяки вмісту лізоциму, курятина підвищує імунітет і має антибактеріальну властивість. Її відварюють, обсмажують, тушать і готують на пару. З м'яса курки варять супи і бульйони, роблять салати, пироги і запіканки.


М'ята Трава, широко відома завдяки своїм цілющим властивостям. У ній є ефірне масло, ментол, дубильні речовини, а також корисні ферменти. М'ята є судинорозширювальним і болезазнижиючим засобом, має заспокійливу і протизапальну властивість. Її використовують при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, виникненні запальних процесів, гінекологічних захворюваннях і астмі. М'ятний чай тонізує і покращує роботу серця, допомагає боротися з лихоманкою і застудою, позбавляє від печії, гикавки і головних болів, а також від нудоти і морської хвороби. Завдяки своїм лікувальним властивостям, а також незвичайному смаку і аромату, м'ята широко використовується в фармацевтиці, косметології, кулінарії і харчової промисловості.


Макадамия Найдорожчий вид горіхів в світі. Це пояснюється тим, що горіхове дерево приносить плоди не раніше 8 року життя і, до того ж, часто піддається нападу шкідників. На сьогоднішній день існує 9 сортів макадамії, причому всі вони культивуються. Горіхи макадамія мають дуже високою калорійністю і великою кількістю корисних речовин. У них є вітаміни групи В, Е, РР, а також кальцій, калій, мідь, цинк, натрій, фосфор, селен, жири та органічні кислоти. Фахівці стверджують, що регулярне вживання макадамії допомагає боротися з головними болями, шкірними захворюваннями, виснаженням організму, а також позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи і обмін речовин. Ці горіхи корисні при хворобах кісток і суглобів, ожирінні, менінгіті, артрозі і ангіні. Масло макадамії допомагає лікувати опіки, виводити шкідливі речовини з організму, покращувати стан шкіри і волосся. У кулінарії з макадамії готують десерти, салати і різні страви з додаванням морепродуктів.


 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.
 
 
qrcode
Ссылка на страницуqrcode