+38 (095) 390 20 20

Чим краще харчуватися у лютому

  • 27 November 2020 21:26:04
  • Reviews: 0
  • Views: 448
  • 0


Незважаючи на те, що лютий - останній місяць в зимової пори, потепління чекати не доводиться. Морози не припиняються, а сніг і не думає танути.


 


Визначення «лютий» як не можна краще підходить для опису погодніх умов цього місяця. Міцний мороз і шалені вихори вирують в цю нелегку для людей пору.


 


Але варто згадати і про позитивні моменти. По-перше, лютий - найкоротший місяць у році, значить, офіційно зима скоро закінчиться. По-друге, ми поступово починаємо відчувати, що день стає довшим, і це не може не радувати.


 


Проте, всі наші сили і ресурси на кінець. Тепер нам потрібно запустити друге дихання. І робити це ми будемо за допомогою вже відомих нам способів: здорового сну, прогулянок на свіжому повітрі, ранкової зарядки і, звичайно, здорового і корисного харчування.


 


Наша імунна система майже вичерпалася і вимагає підзарядки. Ось-ось почнуться епідемії інфекційних захворювань і нам потрібні сили, щоб їм протистояти. Тому, терміново підвищуємо свій імунітет і заповнюємо дефіцит вітаміну С. У лютому, як і в січні, наш організм потребує тепла, тому намагайтеся харчуватися більше гарячою їжею.


 


Через брак вітамінів, мікроелементів і сонячного світла висока ймовірність прогресування депресивних настроїв, тому не можна упускати можливість, особливо в сонячні дні, прогулятися на свіжому повітрі.


 


Тим часом, скоро весна і саме час задуматися про гарну фігуру. У їжу слід вживати продукти низькокалорійні, але в той же час ситні.


 


Ми повинні забезпечити своє тіло всіма необхідними для нього речовинами. Взимку це робити не так-то просто. Але є продукти, які допоможуть нам у зміцненні організму в цей час року і дозволять нам з радістю зустріти весну.


 


Квашена капуста


З давніх-давен це популярний і вкрай корисний продукт, особливо в зимово-весняний період.


 


Квашена капуста - абсолютний лідер серед консервованих овочів за вмістом вітаміну С. Крім того, вона славиться великою кількістю вітамінів А і В. Вітаміни містяться як в самій капусті, так і в її розсолі. У квашеній качанами капусти зберігається в 2 рази більше вітамінів, ніж в нашаткованої. Якщо квасити і зберігати капусту за всіма правилами, то можна насолоджуватися смачним і корисним продуктом протягом 6-8 місяців.


 


Ще однією особливістю квашеної капусти є її низька калорійність. 100 г продукту містять всього 20 ккал, велика частина яких йде на перетравлення з'їденого.


 


До переваг квашеної капусти можна віднести і те, що вона зміцнює імунну систему, позитивно впливає при болях в шлунку і порушення обміну речовин, активізує перистальтику кишечника, очищає організм, покращує роботу серця, сприяє гарному настрою.


 


Квашену капусту можна додавати в салати, подавати як гарнір до м'яса, готувати з неї щі. Капуста добре поєднується з топінамбуром.


 


Помело


Помело вважається дієтичним фруктом. Його часто порівнюють з грейпфрутом, але, на відміну від нього, помело має солодкий смак і його простіше чистити.


 


Помело багатий вітамінами А і С, вітамінами груп В, фосфором, кальцієм, натрієм, залізом, лімоноіди і ефірними маслами.


 


Клітковина, яка міститься в помело, благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Калій підтримує роботу серцево-судинної системи, а лімоноіди, в свою чергу, допомагають боротися з раковими захворюваннями. Помело чудово втамовує відчуття голоду, а липолитический фермент, що міститься в ньому, сприяє більш швидкому розщепленню білків, через що цей фрукт і набув статусу дієтичного.


 


Єдиним недоліком фрукта є відсутність в ньому великої кількості соку.


 


Додавши помело в свій зимовий раціон, ви підвищите імунітет і надасте допомогу своєму організму в профілактиці грипу та інших простудних захворювань.


 


Гранат


Гранат - смачний і корисний фрукт. До його складу входять йод, кальцій, залізо, магній, калій. Сік граната на 20% складається з цукру, на 9% - з лимонною і яблучною кислоти. У ньому також присутні вітаміни А, С, РР і вітаміни групи В.


 


Гранат називають «ліками від ста хвороб». Його сік рекомендують вживати при недокрів'ї. А при розладах шлунка готують спеціальний відвар з шкірки і перегородок граната.


 


Завдяки високому вмісту дубильних речовин гранатовий сік використовується як протизапальний засіб при опіках. Для цього сік розводять з водою і змочують обпечену ділянку шкіри. Потім присипають це місце сухим околоплодником, потовчений в порошок. Під кіркою, яка утворюється поверх рани, швидко йде загоєння.


 


Сік солодких гранатів допомагає при хворобах нирок, а кислих - при каменях у нирках і жовчному міхурі. Сік гранатів також використовується для втамування спраги при лихоманці і як жарознижуюче.


 


М'якоть граната використовується для приготування салатів, напоїв та десертів.


 


Родзинки


Родзинки - один з найсолодших сухофруктів, культивований переважно в країнах Близького і середнього Сходу, а також Середземномор'я. Корисні властивості цього продукту відомі з давніх-давен. У давнину сушений виноград використовували для зміцнення нервової системи і в якості заспокійливого засобу.
 
Сьогодні лікарі рекомендують вживати родзинки при серцевих захворюваннях, анемії, порушеннях діяльності печінки і нирок, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, запаленні органів дихальної системи. Родзинки допомагають в боротьбі з лихоманкою, слабкістю, сприяє зміцненню ясен і зубів.
 
Родзинки зберігають практично всі корисні властивості винограду. А це близько 80% вітамінів і 100% різних мікроелементів. До їх складу входять залізо, бор, магній, вітаміни групи В, зола, клітковина, винна і олеанолова кислоти.
 
Однак родзинки рекомендований не всім. Через високий рівень вмісту цукру (близько 80%) його не рекомендується вживати при ожирінні, цукровому діабеті, серцевої недостатності, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.
 
 
Яблука Симиренка
Даний сорт зелених яблук можна назвати найсмачнішим і якісним серед всіх йому подібних. Існує багато варіантів назв цих яблук: «Семерінка», «симиренка», «семеренко» і «симиренко».
 
Назва сорту походить від прізвища Л.П. Симиренка, батька вченого садівника. Таким чином, правильніше буде називати їх саме так: «Симиренко» або в українському варіанті - «Симиренка».
 
Всі зелені яблука містять велику кількість корисних речовин. Яблука Симиренка, в свою чергу, відрізняються від інших зелених сортів високим рівнем насиченості вітамінами, мікроелементами і клітковиною.
 
До складу цих яблук входять антиоксиданти, пектин, яблучна і винна кислоти, калій, залізо, магній, вітаміни А, Е, К, С, РР, Н і вітаміни групи В.
 
Яблука Симиренка вживають для поліпшення травлення, лікування гастриту і виразки шлунка. Залізо, що входить до складу яблук, сприяє збільшенню кількості червоних кров'яних тілець, тому їх рекомендують людям зі зниженим гемоглобіном.
 
Два яблука в день знизять рівень холестерину в крові і підвищать імунітет.
 
Яйця перепелині
Перепелині яйця - продукт смачний і поживний. У порівнянні з курячими яйцями в них міститься більша кількість біологічно активних речовин і вітамінів. Вміст білка в перепелиному і курячому яйці приблизно однакове. У перепелиному - 12%, в курячому - 11%. Але, на відміну від курячого, перепелине яйце містить величезну кількість вітамінів А, В1, В2 і В12 До його складу також входять магній, фосфор, калій, марганець і залізо. Слід зауважити, що в перепелиному яйці міститься менша кількість холестерину, ніж в курячому.
 
Перепелині яйця є прекрасною заміною м'ясу в вегетаріанському меню. Вони також рекомендуються при великих фізичних навантаженнях і дієтичному харчуванні, тому що при низькій калорійності поєднують в собі безліч вітамінів і мінеральних кислот.
 
Регулярне вживання яєць полегшує перебіг неврозів, псіхоматозних станів, бронхіальної астми. Вживання яєць в помірній кількості рекомендується людям із захворюваннями серця. Є думка, що перепелині яйця дуже корисні чоловікам і можуть замінити віагру.
 
Дітям рекомендується з'їдати від 1 до 3 яєць в день. Дорослим 4-5 яєць в день.
 
Кріп сушений
Кріп - це популярна і доступна приправа, що володіє сильним ароматом і великим запасом корисних речовин. При правильній сушці кріп, хоч і втрачає в значній мірі свій неповторний аромат, але при цьому зберігає до третини всіх вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, в числі яких кератин і вітамін С.
 
Кріп можна використовувати як приправу для приготування різноманітних страв: салатів, смаженого м'яса і супів. Сухий кріп використовується переважно для маринування та засолювання.
 
Поряд з сушеним кропом взимку широко застосовуються його сухе насіння. Їх також можна додавати в супи, маринади і т.д.
 
У народній медицині кріп застосовується як сечогінний засіб при каменях у нирках, а також як відхаркувальний засіб при застуді. Кріп застосовується для виготовлення примочок при гнійних ураженнях шкіри і запаленнях очей.
 
Настій із стебел кропу використовують для лікування серцевої недостатності. Його відвар призначається дітям при метеоризмі і болях в животі.
 
Фісташки
Незважаючи на те, що фісташки дуже калорійні, вони містять в собі безліч корисних для людини мікроелементів (мідь, марганець, фосфор, калій, магній) і вітамінів (Е, В6).
 
Фісташки містять більше 50% жиру. До їх складу також входять білки і вуглеводи. Велика кількість калорій забезпечує високу живильну цінність продукту. Завдяки поживної цінності фісташки рекомендують до вживання при виснаженні організму.
 
Вітамін Е, що міститься в фісташках у великій кількості, відомий як природний антиоксидант, що володіє омолоджуючий ефект.


Фісташки багаті білками, не містять холестерину і шкідливих жирів, тому служать замінником деяких продуктів для вегетаріанців і людей, охочих позбавитися від зайвих кілограмів.


 


Фісташки знімають втому, додають бадьорості, благотворно впливають на роботу мозку, серцево-судинну систему, допомагають при прискореному серцебитті.


 


Фініки


Фініки - дуже древній і широко поширений сьогодні продукт харчування. Великої популярності набули сухі плоди фініків, які вважаються одними з найбільш корисних сухофруктів, тому що містять всі необхідні для людини вітаміни і мінеральні речовини.


 


У фініках містяться у великій кількості натуральні цукру, тому, тим, хто дотримується дієти, але любить солодощі, можна порекомендувати фініки в якості заміни цукеркам.


 


До складу фініків також входять жири, величезна кількість солей і мінералів (мідь, залізо, магній, кобальт, фосфор, цинк та ін.), Різні амінокислоти, вітаміни (А, С, В1, В2). Завдяки фтору фініки захищають зуби від карієсу, харчові волокна і селен знижують ризик деяких ракових захворювань і зміцнюють імунітет, вітаміни покращують стан волосся і шкіри, допомагають запобігти захворюванням печінки і усувають проблеми із зором.


 


Імбир


Імбир - трав'яниста рослина, оброблені коріння якого використовуються як прянощі і лікарського засобу. Імбир можна використовувати для приготування практично всіх страв, з нього можна робити чай і просто є в чистому вигляді. Свіжий імбир відрізняється більш сильним ароматом, сухий, в свою чергу, більш гострим смаком.


 


Імбир вважається дуже корисним продуктом. До його складу входять: магній, фосфор, кремній, калій, залізо, марганець, нікотинова, олеїнова і лінолева кислоти, вітамін С, аспарагін, холін, такі важливі амінокислоти, як лейцин, треонін, фенілаланін і ін.


 


Ефірні масла, що входять до складу кореня імбиру, роблять його надзвичайно ароматним. А своєму специфічному смаку імбир зобов'язаний гингеролу, речовині, яка вважається безцінним для здоров'я людини.


 


Імбир використовують для поліпшення травлення, стимулювання роботи шлунка і кишечника, підвищення апетиту, зміцнення пам'яті, зняття головного болю, виведення токсинів з організму, а також при ударах, кашлі, радикуліті, розладах статевої системи.


 


Печериці


Печериці - найдоступніші і прості в приготуванні гриби. Крім того, що вони низькокалорійні (на 100 г всього 27,4 ккал), вони ще й надзвичайно корисні. У них містяться цінні білки, вітаміни (Е, РР, D і вітаміни групи В), мінеральні речовини (фосфор, калій, цинк, залізо), органічні кілота (лінолева, пантеноловая).


 


Печериці надають антибактеріальну і протипухлинну дію, знижують ризик захворювання атеросклерозом, знижують рівень холестерину в крові, допомагають знімати втому і головний біль, покращують стан шкіри, допомагають при захворюваннях шлунка.


 


Крім користі, печериці можуть принести шкоду людині. Хітин, що міститься в грибах, практично не засвоюється в організмі, особливо дитячому, і перешкоджає засвоєнню інших речовин, що входять в їх перебуваю. Тому захоплюватися печерицями не варто.


 


М'ясо кролика


М'ясо кролика - це дієтичне м'ясо і дуже корисний продукт. Кролятина подібна за своїми властивостями з курятиною, а за кількістю білка перевершує її. Саме за високий вміст білка і незначну кількість жиру і холестерину кролятина цінується у всьому світі. Відмінною особливістю білків кролячого м'яса є те, що вони практично повністю засвоюються організмом, на відміну від яловичини, білки якої засвоюються всього на 60%.


 


У складі кролятини також велика кількість вітамінів (В6, В12, РР), заліза, фосфору, кобальту, марганцю, фтору і калію.


 


М'ясо кролика низкокалорийно, тому його можна вживати людям бажаючим скинути зайву вагу. Кролятину рекомендується вживати людям, які потребують повноцінних білках, дітям дошкільного віку, людям похилого віку, матерям, що годують, тим, хто страждає харчовою алергією, захворюваннями серця і судин, печінки і шлунка.


 


Гречана крупа


Крупа, широко використовувана в кулінарії і улюблена багатьма господинями.


 


Гречка багата мінеральними речовинами. До її складу входять: йод, залізо, фосфор, мідь. У гречці багато вітамінів Е, РР і вітамінів групи В. Поліненасичені жири, що входять до складу гречки, благотворно впливають на обмін речовин і сприяють зниженню рівня холестерину в крові.


 


Гречані білки містять величезну кількість необхідних організму амінокислот, завдяки чому гречана крупа вважається цінним харчовим продуктом, подібним за складом з м'ясом.


 


Незважаючи на відносно високу калорійність, гречка - це дієтичний продукт, регулярне вживання якого сприяє зниженню ваги завдяки її позитивному впливу на обмін речовин.



Бережіть своє здоров'я, і пам'ятайте, що причиною більшості хвороб є наш внутрішній стан. Приділяйте більше часу своїм інтересам, отримуйте задоволення від улюблених занять, даруєте свою посмішку близьким людям. Вкладайте хорошу енергію в улюблені справи і улюблених людей і вона повернеться до вас в подвоєному розмірі!


Частину цих продуктів Ви можете знайти у нашому інтернет-магазині "Фруктовий сад" (https://frukt-sad.com.ua), які ми залюбки доставимо для Вас.


 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.
 
 
qrcode
Ссылка на страницуqrcode