+38 (095) 390 20 20

Чим краще харчуватись у січні

  • 27 November 2020 21:13:52
  • Reviews: 0
  • Views: 91
  • 0


Середина зими. Позаду грудень, Новий рік з його застіллями, гуляннями, піснями і танцями. Наш організм вже трохи втомився, але розслаблятися не можна, адже попереду Різдво і Старий Новий рік! День уже пішов на збільшення, хоча ми поки цього особливо не помічаємо.


 


Уже з грудня ми почали відчувати брак світла і зниження життєвої енергії. У січні, як і протягом усієї зими, ми знаходимося в стані зимової сплячки, немов ведмеді в барлозі. Звичайно, ми продовжуємо вести звичний спосіб життя, ходимо на роботу, займаємося спортом і т.д. Однак, саме взимку ми відчуваємо стан підвищеної сонливості, наша активність падає, ми стаємо повільніше і нам потрібно більше часу на виконання звичних дій.


 


Через нестачу світла ми відчуваємо справжній стрес. Наша шкіра не отримує необхідні їй вітаміни, через що стає блідою. Очі втрачають блиск, а запас сил виснажується. Плюс до всього, зима - час депресій і переїдання, що нерозривно пов'язане одне з одним.


 


Взимку наш організм відчуває високу потребу у вітаміні С, який попереджає вірусні захворювання, а також в магнії, залозі, цинку, які ми поглинаємо разом з фруктами і овочами.


 


Ми також потребуємо вітаміну D, який також важливий при профілактиці простудних захворювань. Взимку наше тіло насилу може його синтезувати, тому необхідно отримувати його з інших джерел.


 


Що ж робити, що б розпал зимового періоду не проходив для нас настільки болісно? Крім занять спортом, повноцінного сну і створення загального позитивного настрою, ми коригуємо режим харчування. В першу чергу він повинен бути спрямований на заповнення запасу всіх необхідний організму вітамінів і поживних речовин, які, в свою чергу, покликані підвищити наш енергетичний запас і підтримувати наші сили на достатньому рівні протягом усього зимового періоду.


 


Для цього, в щоденний раціон повинні входити продукти харчування найбільш рекомендовані до вживання в дану пору року. Розглянемо деякі сезонні продукти січня.


 


Грейпрут


Цитрусовий фрукт, що з'явився в результаті схрещування апельсина і помело. Грейпфрут містить величезну кількість вітамінів (А, B1, P, D, C), органічних кислот, мінеральних солей. У його складі також пектин, фітонциди, ефірні масла. Дуже важливим елементом, що містяться в грейпфруті є нарингин. Ця речовина міститься в білих перегородках фрукта, які не рекомендується видаляти. Нарингін сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а також позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.


 


Сам аромат грейпфрута позитивно впливає на людину, підвищує життєвий тонус, допомагає боротися з депресіями і перевтомою.


 


Грейпфрут часто використовується для виготовлення косметичних засобів, а також в кулінарії (при варінні варення, як приправу до жаркого).


 


Він корисний людям із захворюваннями серця і судин. Пектин, що міститься в ньому, поряд з нарингін, знижує рівень холестерину в крові.


 


Грейпфрут широко використовується в дієтичному харчуванні. Додаючи половинку грейпфрута до кожного прийому їжі можна досягти позитивних результатів в схудненні. Зміни відбуваються за рахунок того, що грейпфрут знижує рівень глюкози і інсуліну в крові. Таким чином, цей фрукт рекомендований як діабетикам, так і як профілактичний засіб для людей, схильних до розвитку діабету.


 


Грейпфрут не рекомендується вживати хворим на виразку шлунку, жінкам, які приймають протизаплідні таблетки, людям, які приймають ліки для зниження тиску, і тим у кого є проблеми з печінкою.


 


Лимон


Навіть дітям відомо, що лимон містить велику кількість вітаміну С. Завдяки цій особливості вживання лимона є чудовою нагодою зміцнити свій імунітет і захистити себе від застуди та грипу. Особливо це необхідно в зимовий період.


 


Однак варто враховувати правила вживання лимона:


 


1. Лимон хороший саме як засіб профілактики хвороби, а не як ліки, немає сенсу є його великими порціями, якщо ви вже захворіли.


2. Під впливом високих температур вітамін С та інші корисні речовини, що містяться в лимоні, руйнуються. Тому, додаючи лимон в гарячий чай, ви не купуєте нічого, крім приємного аромату. Як варіант, ви можете почекати поки чай охолоне і видавити в нього лимонний сік.


Корисних властивостей у лимона незліченна безліч:


 


Лимон надає благотворний вплив на серцево-судинну систему;


цедра лимона дуже корисна. Вона має антибактеріальну впливом. Її рекомендується використовувати при гнійної ангіні і запальних процесах органів дихання;


лимон має антисептичні властивості. Його сік рекомендується вживати при атеросклерозі, порушеннях обміну речовин, сечокам'яної хвороби, геморої, лихоманці, захворюваннях слизової рота;


лимон сприяє травленню, а також засвоєнню заліза і кальцію, полегшує коліки і судоми;


Не рекомендується вживати лимон людям, страждаючим гастритом, виразкою, підвищеною кислотністю шлунка, підвищеним тиском, панкреатитом.


 


 


Банан


Ніщо так добре не рятує від зимової депресії як цей фрукт. Банани по праву називаються природним антидепресантом. Вживаючи банани, ви сприяєте утворенню в своєму організмі речовини званого серотонін. Саме ця речовина відповідає в людині за гарний настрій, почуття радості і щастя. Систематичне вживання бананів допоможе вам впоратися з депресією, дратівливістю і тугою.
 
Банан досить калорійний, в цьому він схожий з картоплею. Також він містить велику кількість цукрів, завдяки яким забезпечується почуття ситості. Всього двох бананів досить, щоб зарядити організм енергією перед двогодинний фізичним навантаженням.
 
У банані, як і в будь-якому іншому фрукті, містяться вітаміни, але головним його достоїнством є високий вміст в ньому калію. Калій забезпечує нормальну діяльність м'яких тканин організму. Нервові клітини, мозок, нирки, печінку, м'язи не можуть повноцінно функціонувати без цієї речовини. Тому, вживати банани рекомендується при активній розумовій і фізичній діяльності.
 
Також до достоїнств бананів відноситься те, що вони очищають організм від шлаків, зменшують набряки, знижують рівень холестерину в крові, зміцнюють імунну систему, заспокоюють нерви, сприяють спокійному сну, допомагають впоратися із запальними процесами слизової оболонки рота, а також з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки.
Важливим елементом зимового харчування є горіхи. Будь-горіх - це джерело корисних жирів і калорій, необхідних нам в холодну пору. Взимку нам потрібно більше енергії, ніж влітку, тому що наше тіло має себе зігрівати. Через нестачу енергії ми відчуваємо всім знайому сонливість і втому і намагаємося заповнити енергетичний запас не найкориснішими продуктами харчування.
 
Горіхи
Горіхи дозволяють нам заповнити необхідний рівень енергії і при цьому не допустити жирових відкладень на боках. Вживати горіхи рекомендується щодня невеликими порціями. Жменька горіхів з ранку неодмінно зарядить вас енергією і гарним настроєм на цілий день.
 
Волоський горіх, мигдаль, фундук, кешью, фісташки, арахіс - кожен вид горіхів має свої особливі властивості, перейшовши по посиланнях ви можете дізнатися більше про кожного з них ..
 
Наприклад, волоський горіх відомий високим вмістом поліненасичених жирних кислот, які необхідні для роботи мозку. Арахіс славиться високим вмістом антиоксидантів, а також речовин, що підвищують згортання крові. Мигдаль використовується для очищення нирок і крові. Фісташки мають тонізуючу дію, знижують частоту серцебиття, роблять благотворний вплив на роботу печінки і мозку.
 
 
Цибуля ріпчаста
Ріпчасту цибулю - давня овочева культура. Накопичує в собі цілющу енергію землі, цибуля має бактерицидні і антисептичними свойствми, бореться з вірусними та інфекційними захворюваннями, підвищує апетит і загальний тонус організму, сприяє кращому засвоєнню їжі, перешкоджає утворенню злоякісних пухлин, знижує тиск. Застосовується при розладах шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, низькою статевої активності, як противоглистного кошти, а також в боротьбі з цингу.
 
Ріпчасту цибулю є джерелом вітамінів В, С і ефірних масел. Також до його складу входять кальцій, марганець, кобальт, цинк, фтор, йод і залізо. Зелені пір'я цибулі багаті на каротин, фолієву кислоту, біотин. Лук корисний в будь-якому вигляді: смаженому, вареному, тушкованому, сиром, печеному. У процесі приготування він практично не втрачає корисних властивостей.
 
 
 
 
Селера
Овоч, дуже поширений серед бажаючих скинути зайві кілограми. Селера виступає як заміна ананасам, відомих своєю здатністю спалювати жири. Регулярне вживання селери в їжу допомагає позбавитися від зайвої ваги швидко і якісно. Калорійність цього продукту дуже низька - всього 16 ккал на 100 г. На його перетравлення організму потрібна більша кількість калорій. Таким чином, ви їсте і худнете одночасно.
 
Іншою перевагою селери є його сприятливий вплив на нервову систему. Речовини, що входять до його складу, нейтралізують в організмі гормон стресу, заспокоюють людину, призводять до стану умиротворення. Таким чином, замість того, щоб пити заспокійливі, з'їжте трохи селери або випийте сік, отриманий з нього.
 
Біологічно активні речовини, що містяться в селері, допомагають впоратися з багатьма захворюваннями. Його рекомендується вживати при порушеннях обміну речовин, патології серця і судин, зниженому тиску, для профілактики і лікування простатиту, атеросклерозу, хвороби Альцгеймера.
 
Селера є прекрасним засобом зміцнення імунітету, що допоможе справлятися зі всілякими вірусами. Крім цього, селера знешкоджує канцерогени, що перешкоджає утворенню злоякісних пухлин.
 
Горох


Продукт, який був популярний ще в Стародавньому Китаї і Стародавній Індії, де вважався символом багатства і родючості. Він володіє не тільки вираженим смаком, але і цілим рядом корисних властивостей, що робить його незамінним компонентом багатьох страв.


 


У горосі багато білка, клітковини, каротину, вітамінів В-групи, а також А, С, РР. Він дуже поживний і містить солі магнію, цинку, калію, кальцію, заліза, фосфору, марганцю, кобальту та інших мінералів.


 


Свіжий горох є сечогінним засобом, а також допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту завдяки своїй властивості знижувати кислотність шлунка.


 


Недавні дослідження показали, що горох допомагає боротися зі старінням, гіпертонією і інфарктом. Він знижує рівень холестерину в крові і, тим самим, рятує від атеросклерозу, а також є профілактичним засобом проти раку.


 


Лікарі радять вживати горох при цукровому діабеті, щоб тримати хворобу «під контролем».


 


З нього роблять борошно для випічки хліба, варять супи і киселі, а також готують пюре і вживають горох в сирому вигляді.


 


Яйця курячі


Це відмінний зимовий продукт, який засвоюється нашим організмом практично повністю - на 97-98%, майже не засмічуючи наш організм шлаками.


 


Курячі яйця багаті білком (близько 13%), необхідним для розвитку, зростання і правильної роботи організму. При цьому його харчова цінність - найвища серед білків тваринного походження. Також яйця містять вкрай необхідні нам взимку вітаміни і мінерали.


 


Жовток курячих яєць багатий вітаміном D, який особливо необхідний тим, хто мало часу буває на сонці. Цей вітамін допомагає засвоєнню кальцію, який в свою чергу зміцнює наші кістки і суглоби.


 


Також жовток багатий залізом, який допомагає нашому організму боротися з поганим настроєм і втомою, запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. А лецитин, що міститься в жовтку, живить мозок і покращує нашу пам'ять, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура.


 


Лютеїн жовтка допомагає уникнути катаракти і захищає очний нерв, а холін знижує ймовірність виникнення раку молочної залози на 24%. Вітамін В9 (фолієва кислота), необхідний жінкам під час вагітності, а у чоловіків покращує якість сперматозоїдів.


 


Яйце курки містить практично всі незамінні для людини амінокислоти і забезпечують ними наш організм на 25% від добової норми.


 


Зрозуміло, рекомендується їсти тільки домашні яйця. Але і ними не варто зловживати, дорослим радять з'їдати не більше 7 яєць на тиждень.


 


Хамса


Це один з видів анчоусів, вона мешкає зграйок в прибережних районах Чорного і Середземного моря, на сході Атлантичного океану, а влітку часто запливає в Азовське і Балтійське моря.


 


Хамсу вважають справжнім рибним делікатесом, через її невеликого розміру часто її вживають цілком, навіть не відділяючи дрібні кісточки і шкірку. Адже саме вони містять фосфор і кальцій, особливо необхідні нам в зимовий період. Також рибка багата фтором, хромом цинком і молібденом, а за своїми поживними властивостями не поступається яловичині. При цьому рибний білок краще засвоюється організмом людини.


 


Як і інша риба, хамса - прекрасне джерело поліненасичених жирних кислот для нашого організму. Вони знижують рівень холестерину, зменшують ризик тромбоутворення, допомагають запобігти і впоратися з серцево-судинними захворюваннями, новоутвореннями і хворобами нирок.


 


А ще у хамси невисока калорійність - всього 88 ккал на 100 г і її рекомендують вживати дієтологи тим, хто стежить за своєю фігурою.


 


Кальмари


Вони були поширеною їжею ще в стародавній Греції і Римі, а зараз страви з кальмарів вважаються одними з найпопулярніших серед морепродуктів.


 


М'ясо кальмара вважають набагато більш корисним і легко засвоюваним для людини, ніж м'ясо наземних тварин. Кальмар багатий білком, вітамінами В6, РР, С, поліненасичені жири, які важливі для збалансованого харчування людини. Ще кальмари абсолютно не містять холестерин, зате багаті фосфором, залізом, міддю і йодом, а завдяки великій кількості лізину і аргініну їх рекомендують навіть для дитячого харчування.


 


Через велику кількість калію, який необхідний для роботи всіх м'язів людини, м'ясо кальмарів вважають «бальзамом для серця». В їх тканинах багато, що сприяють виділенню травного соку і додають своєрідний смак кулінарних виробів.


 


Також м'ясо кальмарів містить вітамін Е і селен, які допомагають знешкодити солі важких металів.


 


Калорійність сирого кальмара - 92 кКал, відвареного - 110 кКал, а смаженого - 175 кКал. Але найбільша - у копчених (242 ккал) і сушених (263 ккал), тому зловживати ними не варто.


 


Зрозуміло, найкорисніший кальмар - свіжий. Але, якщо дістати такий немає можливості, варто вибирати м'ясо, заморожене мінімум раз. Воно повинно бути щільним, рожевим, можливо злегка фіолетового відтінку. Якщо м'ясо жовте або фіолетове - краще від нього відмовитися.


 


М'ясо цесарки


М'ясо цесарок більш насичене, ніж м'ясо інших одомашнених птахів, воно містить приблизно 95% амінокислот (треонін, валін, фенілаланін, метіонін, ізолейцин). М'ясо багате на вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12) і мінералами.
 
Його рекомендують не тільки дорослим, але й дітям, пенсіонерам та жінкам під час вагітності. За рахунок багатого складу м'ясо цесарки допомагає в боротьбі із залізодефіцитною анемією, при патології нервової системи, при хворобах шкіри і Граз. Воно допоможе відновити обмін речовин, знизить симптоми фізичного і психологічного напруження.
 
Як правило, в основному використовують м'ясо молодих цесарок, не старше 3-4 місяців. Буре філе таких птахів після обробки стає білим. Воно добре поєднується з різними спеціями і продуктами, особливо рекомендують маслини, томати і негострі соуси. М'ясо добре запікати у власному соку, тушкувати, коптити або просто смажити.

Висновок
Зимові місяці - непросте випробування для наших імунної та нервової систем. Але пам'ятайте, що зима - це не тільки час застуди та грипу.
 
Виходьте частіше на вулицю, дихайте свіжим морозним повітрям. Скільки варіантів веселого і радісного проведення часу дає нам випав в січні сніг! Катайтеся на ковзанах і лижах, ліпіть снігову бабу і катайте дітей на санках. Не закидати пробіжки і заняття спортом до літа. Будьте енергійні, тягніться до щастя і воно прийде до вас!


 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.
 
 
qrcode
Ссылка на страницуqrcode